.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

30 Nisan 2009 Perşembe

Avrupa Kupaları'na Katılım

Son günlerde Avrupa Kupaları'na hangi takımların katılacağı ve hangi turlardan itibaren katılacakları üzerinde soru işaretleri oluşmuştu. Bugün yapılan açıklamayla netleşmiş görünüyor. İlk iki takım Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor. Şampiyon olan direk, ikinci olan ön eleme oynayarak gidiyor. Ön elemede Premier League 4. sü gibi takımların da olması nedeniyle ikinci olan takımın Şampiyonlar Ligi'ne katılamaması yüksek bir ihtimal... Avrupa Ligi adıyla düzenlenen yeni organizasyona katılacak Türk takımı sayısı ise; 3. Buradaki öncelik Fortis Türkiye Kupası sahibinde. Daha sonra lig sıralamasına bakılıyor. Bugünkü tabloda Beşiktaş ve Sivasspor'un Şampiyonlar Ligi biletini büyük ölçüde garantilediğini görüyoruz. Burada soru işareti yok. Fortis Türkiye Kupası'nın kime gideceğinin de önemi yok zira işin içinde Beşiktaş olduğu için Beşiktaş kazansa da Avrupa Ligi hakkını Fenerbahçe'ye devredecek. O yüzden Beşiktaş ve Sivasspor Şampiyonlar Ligi'ni, Fenerbahçe de Avrupa Ligi'ni garantilemiş durumda. Geriye 2 koltuk kalıyor; Avrupa Ligi'nin 2. ve 3. takımları. Statüye göre ligi üst sırada bitiren takımlara hak tanınıyor. Bu, bugünkü tabloda Trabzonspor ve Galatasaray olarak gözüküyor. Burada tek sıkıntı Bursaspor'un bu ikilinin arasına girmesi olabilir. Bu gerçekleşirse 6. olan takım Avrupa'ya gidememiş olacak. Elbette hemen kalan maçlara dönüp bakıyoruz. Bizim burada temel alacağımız nokta Galatasaray olmalı zira Türkiye'de Beşiktaş'la da Sivas'la da maç yapacak tek takım; Galatasaray. Onların Avrupa Ligi'nden olma endişesi bizi son haftaya kalmış bir lig yarışında rahatlatacak bir faktör olabilir. Bu bağlamda Bursa'nın her hafta Galatasaray'a yaklaşması Beşiktaş açısından olumlu bir tablodur. Ne var ki fikstür bize bunu söylemiyor. Bizim şampiyonluğumuz için gerçekleşmesi gereken Galatasaray galibiyeti ve Galatasaray'ın Sivas'tan puan çalması aslında Bursa'nın yukarıya yaklaşması anlamına geliyor. Ancak Bursaspor'un fikstürü belki de Super Lig'deki en zor fikstür. Bu hafta Antalya'ya gidiyorlar. Sonra Konyaspor'u konuk ediyorlar. Trabzon deplasmanından dönüp Antep'i ağırlıyorlar ve son hafta İBB deplasmanına gidiyorlar. Antep dışında iddiasız rakipleri yok. Bu tablo bize Bursa'nın yukarı değil aşağı doğru bir gidiş yaşayabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Maalesef...

9 Yorum:

Starks dedi ki...

Kagit uzerinde ilk 2 CL'ye katilma hakki aliyor gibi gozukse de, bu sene sadece sampiyon olan takim gelecek sene CL'de oynayacak.

Yazida da biraz deginildigi gibi CL'nin yeni oneleme statusunu oturup biraz inceleyen biri icin bu son derece acik gozukuyor.

delgado dedi ki...

2.olan bir öneleme mi oynayacak, iki mi?

Ikinci olan iki oneleme oynuyor. Ilk once Rus, Romen, Portekiz, Hollanda, Iskocya, Ukrayna, Belcika, Yunanistan ya da Cek ligi ikincisiyle kapisiyor. Eger onu gecerse Ingiltere, Ispanya, Italya 4.su, ya da Fransa ve Almanya 3.su ile oynuyor.

Diyelim ki ilk onelemeyi gecme ihtimalimiz %50. Sonra ikinci onelemede eleyebilecegimiz bir takimin gelme ihtimali %40 (Fransa ve Almanya), onlari da eleme ihtimalimiz %40 olsun. %8'lik bir sans demek ki bu, hic fena degil.

aamet jr. dedi ki...

Hahaha.. Shelbyl olayı bitirmiş zaten, üstüne yorum yapmaya gerek yok.

T. Egemen Gul dedi ki...

Kafamdaki sampiyonlar ligi hep böyleydi benim. Fakat buradaki büyük sorun Ingiltere, Ispanya, Italya, Almanya ve Fransa'nin hakettigi kadar(!) katılım hakkı olması. Ama bu hakettigi kadar durumu da son ceyrek asırı kapsadıgı icin daha baslangictan bir kayırma durumu soz konusu.

Bence puanlar sıfırlanmalı. Katılım hakları eşitlenmeli demiyorum ama bir şekilde düzenlenmeli ve yeni CL boyle olmalı.

Gökhan dedi ki...

değişen statüden dolayı tek takım katılacak gibi gözüküyor. şampiyon olarak katılacak takım türkiye ye ayrılan yayın gelirinin tamamını alacak bu durumda. o yüzden şampiyon olarak cl ye katıldığımız zaman 0 çeksek bile 15.4 mn euro kazanacağız.hem bu sezon şampiyon olmamız hem de önümüzdeki sezon gelecek olan bu parayı doğru kullanmamız kulübün gelecegi için çok önemli

gregor samsa dedi ki...

ikinci olan türk takımının iki önelemeyi geçmesi ve gruplara kalması imkansıza yakın bir oran.
şampiyonluk şansımızın düşük olduğunu düşündüğüm için bu hesabını beşiktaş üzerinden yapacağım.
eğer ikinci önelemede karşılacağımız rakiplerin ligleri bu şekilde (hollanda ve yunanistan'daki play off'u hesaba katmazsak) biterse şu takımlarla eşleşiyoruz.
-unirea urziceni (romanya)
-cska moskova (kesin)
-s.lizbon
-shaktar
-rangers
-liege
-paok
-twente
-sparta prag

zor bir denklem doğrusu.eğer bu takımlardan birisini punduna getirip safdışı bırakırsak ondan sonra gelebilecek takımları herkes üç aşağı beş yukarı biliyor.

yaza dönelim.galatasaray s.bükreş eşleşmesini ele alalım.
bu kadar iddialı bir kare as (kewell,desanctis,baros,meira) yarı finalist milli takımın kilit oyuncuları (topal,arda,servet,balta,güngör,sabri)
ve elde olan nonda ve lincoln gibi adamlara bakılarak gs favori gösterildi fakat
gs'da arda varsa sb'de nicolita
servet varsa goian topal varsa radoi baros varsa arthuro ayhan varsa toja kewell varsa moreno vs.. gibi bir denklem söz konusuydu.yani gs'ın elenmesi büyük bir süpriz değildi.olan oldu gs eleniverdi.
evet gs tüm kadro eksiklerine ve yönetim,teknik adam problemlerine rağmen şu anda almanya ikincisi h.berlin'i yendi.fransa liginde şampiyonluk için marsilya'nın sendelemesini bekleyen bordeaux'yu eledi.ilk maça stopersiz çıktığı ve tek stopernin de atılmasıyla deplasmanda uzun süre 10 kişi oynadığı bir hamburg'a elenmesine rağmen elinden geldiği ölçüde kafa tutmayı başardı.
fakat bu üç takımın ortak bir özelliği vardı o da artık gs'ın şansımı diyelim ne diyelim bilmiyorum bu üç takım da gs ile oynayacakları süreçte bir şampiyonluk potasına girdiler.şampiyonluk için sezon başında pek de iddialı olmayan bu üç camia kah bu baskıyı kaldıramadılar kah kendi çaplarında etleri butları ölçüsünde rotasyona gittiler.
yani uzun lafın kısası şampiyonlar ligine girmeye odaklanan bir bordeaux'yu bir berlin'i bir hamburg'u elememiz pek ihtimal dahilinde değil.
savruk bir yazı oldu uykusuzluğun etkisiyle ama meramımı anlatabildiğimi umuyorum.

Azwraith dedi ki...

shelbyl hesap hatan var, %8'in üstüne bir de eleyemeyeceğimiz gibi gözüküp de %10 eleme ihtimalimiz olan takımları da eklemek gerekiyor.

yani %50 x %60 x %10 eklersek, oradan da bir %15 geliyor :P

Iyi oldu boyle, 15 8'den iyidir.

Yorum Gönder

Ara