.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

6 Şubat 2009 Cuma

Kasımpaşa Mı Lan Burası?

Benim öyle şahane bir hafızam yok, karıştırıyor olabilirim; ama o sene Fenerbahçe ile yarışıyordu Beşiktaş? İkincilik için olabilir? Maç şey, 0-2 Fenerbahçe kazanıyor, iki golü de Serhat Akın atıyor, Ali Eren ve sanırım İlhan Mansız kırmızı kart görüyor, İlhan Mansız sahayı "vur vur" çığlıklarıyla terk ediyor... Nihayetinde öyle ya da böyle bir şekilde, bütün önemli maçlarda olduğu gibi Fenerbahçe İnönü'de Beşiktaş'ı yeniyor; Ben de yeni açık üstten maçı seyrediyorken. O maçın haftasının içi:
Yer Beşiktaş, McDonald's önündeki ağacın önündeyim. Dersane için bir şeyler bekliyorum, birilerini ya da? iki kişiyiz. Az ileride de, yola doğru bir dersane grubu muhtemelen? 6-7 kişi kakara kikiri yapıyor. Bir tanesinin boynunda bir Fenerbahçe atkısı dikkatimizi çekiyor arkadaşla. "Lan", diyorum; arkadaşım "ne?" diyor.
- Bu herif gerizekalı mı bu şekilde olaylı bir maç sonrası bu kadar rahat atkı ile neredeyse çarşı'nın dibinde böyle dolanıyor?
- Yok olm n'olcak gündüz gözüyle mal mısın?
diyecekken tam,
önümüze bir beyaz şahin park ediyor. Eskiden hep otoparktı oralar. İçinden iki tane izbandut iniyor... Yan koltukta olan, direkman fenerliye doğru kitlenmiş olarak kapatıyor kapıyı. Şoför koltuğundaki görmedi henüz, kapıyı falan kilitleyecek, anahtar arıyor. O fenerliye gözü takılan izbandut, anahtar arayan arkadaşını uyarıyor; ismi neyse artık, ahmet diyeceğim:
kafasıyla arkana bak gibisinden işaret yapıp uyarıyor ötekisini:
- lan ahmet, lavuğa baksana....
fenerbahçe atkılının kendisine bakıldığından hiç haberi yok; arkadaşlarıyla konuşuyor, gülüşüyor. O sırada Ahmet arkasına bakıyor şöyle bir, ve görüyor atkılıyı... fazla da düşünmeye gerek görmeden:
- lan, orospu çocuğu! diye sesleniyor atkılının olduğu tarafa doğru.
atkılının olduğu grup sese doğru bakıyor. zaten herkes bakıyor. ağız dolusu çünkü, çok bağırarak ağır küfür edildi nihayetinde. atkılı biraz çekiniyor, sağına soluna bakıyor...
- sen sen, evet! Kasımpaşa mı lan burası? diye bir saniye bekledikten sonra: "göt?" diyor izbandut soför abi, atkılı anlıyor iyice artık. hiçbir şey diyemiyor her akıllı insanın yapması gerektiği gibi.
- hadi siktir git buradan kırdırtma bacaklarını diye de kovuyor bir güzel 'semt'ten çocuğu...
çocuk normal bir şekilde, ışıklara doğru ilerlemeye başlıyor, arkadaşları da onunla beraber...
bu kadar işte. komik bir anı olarak, her daim de anlatırım. o herhangi bir tereddüt göstermeden; görür görmez "lan, orospu çocuğu" diye hitap eden abiyi de hep severim şuralarımda bir yerlerde.

7 Yorum:

sezai ikilitre dedi ki...

ben nüzhetiye'de otururken cimbom'un saniyorum 98 yilindaki $ampiyonlugunu konvoy $eklinde kutlayanlardan birinin yolunu $a$irip caddeye girmesi ve akabinde bi aralar tur$ucu olan mekanin önünden gecerken geli$en olaylari hatirlatti bana.. 30 saniye icinde sedandan kabriyoya terfi etmi$ti amcanin arabasi..

tasvip ettigimden degil, ani oldugu icin anlattim, yanni$ olmasin mahallede..

marpione dedi ki...

manasız bir hikaye.

ben kadıköy'de doğdum büyüdüm. yıllarca her şampiyonluğumuzda fenerlilerin bize saldırmasını "denyoluk" olarak gördük, tartıştık. aynısını bizimkiler yapınca hangi tarafı haklı olabilir ki?

ayrıca yıllarca da suadiye'de, fenerbahçe'de beşiktaş formamla atkımla dolaştım, kimse ile de hırlaşmadık.

yeri gelince daha uzun yazacağım ama -hangi takımın taraftarından olursa olsun- çok gıcığım bu semt çocuğu kabadayılıklarına. manasız işler. yapılması da, bundan gurur duyulması da. erken yaşlarda "cool" gelirdi delikanlılık hesabına belki de şimdiki aklımızla saçmalığın daniskası geliyor.

beyaz şahin, semt, memt dinlemez, heryerde tehlikelidir. ona göre mevzi almak gerekir.

spirit dedi ki...

marpione gurur duyduğumuzdan yazmıyoruz zaten, komik diye.

marpione dedi ki...

spirit işte bu olaylar komik olarak yorumlandığı ve hoşgörüldüğü için çıktı meydana, onun için yaşanıyor, hoşgörüldüğü için devam ediyor.

semti ve tribünü "eşkiyalığın romantik güzellemesi" ile kavgacı ve lümpen hallere bu bakış açısı sokuyor.

bu tarz lümpen varoş kültürünü tribüne ve semte (ki ben semtten değilim ama) taşımalarına izin vermek de, yaşamalarına izin vermek de hata.

serseriliğin, delidoluluğun, matraklığın, makaracılığın, isyankarlığın, dik durmanın, doğru bildiğin peşinde koşmanın varoş kafasıyla yaşanmayan, kavgacı olmayan, teritoryel davranmayan versiyonları da var.

halkın takımı diyoruz, monşerlerin uşağı değil diyoruz da manasız seviyesizliğin de lüzumu yok. yapanı da uyaramıyorsun artık zira adamların sesi de senden gür çıkıyor. onu susturmak için ona dönüşmen gerekiyor hatta.

neyse uzun hikaye bunlar, bir ara toplu yazmaya çalışırım. sözüm meclisten dışarı.

spirit dedi ki...

bu ülkede futbol bu şekilde yorumlanıyorsa bunun aksini oldurmaya çalışmak çok büyük vakit kaybı.

her tribünde bu böyle. her ilde de böyle. bu böyle olduğu için de ahlanıp vahlanmak çok yersiz, çünkü o adam öyle yapmayı istiyorsa gene öyle yapacaktır. hiçbir şeyi baştan yaratamayız.

şu kısacık ömrümde de buna hayıflanıp üzülecek kadar zamanım yok. ben ekmeğime bakıyorum. bu tarz şeyler hep oluyor, hep de olacak. bunlarla yaşamaya alışmak gerekiyor.

çok küçük hayatların, çok büyük sevgisi olunca futbol kulüpleri, böyle de sürüp gider bu.

komik sadece? niye üzüleyim ki? öteki türlü olmasını beklemek de en az şu adamın yaptığı kadar vakit kaybı. bana ne?

kaba şimşek dedi ki...

seni gerçekten kınıyorum spirit! bu şekil ilim irfan yuvası, sporun kardeşlik olduğunun altının çizildiği, rakip taraftarların panda gibi sakin sakin yanyana oturduğu ve hatta idiyotlar gibi "aabi negzel de yendiniz bizi yaa, öyle seviyorum ki bizi yenmenizi, içime sokasım geliyor bütün camianızı" gibi birbirlerini övücü iltifatlar ettiği zamanlara methiyeler düzülen oluşumda, böyle manasız, böyle lümpen, böyle ibnece bir tavıra komik demen... gerçekten yakışmadı. yakışmadı sana spirit! yakışmadı senin beşiktaşlılığına! yakışmadı güzide semtimize! şairler parkına, abbasağa'ya! yakışmadı metinli feyyazlı ulvili kadirli o efsane kadromuza! yazıklar olsun! beşiktaşlılık bu değil! beşiktaşlılık duruşu bu değil!!!! biz bu değiliz spirit! sen busun! siktir git semtimizden!!!!!1

pis :(

Yorum Gönder

Ara