.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

27 Ocak 2009 Salı

Trabzonspor

Gelen haberlere göre Trabzonspor Norveç'ten bir Brezilya'lıyla anlaşmış; Alanzinho. İlk bilgiler oyuncunun Yattara'nın sol kanattaki versiyonu olduğu şeklinde. Ama savunma yönü ve fizik gücü Yattara'dan da zayıf. Bu transfer kafamdaki bir şeyi de netleştirdi; Alanzinho'nun 11'e girmesiyle birlikte Trabzonspor da 4-4-2'den 4-3-3'e geçiş yapan takımlardan biri olacak.
Sylva Serkan-Song-Egemen-Cale Selçuk-Hüseyin-Colman Yattara-Gökhan-Alanzinho
Ben bu tabloda çok iyi kurgulanmış bir takım görüyorum. Trabzon bu transferle Barcelona vari bir takım oluyor. Barcelona temel olarak Messi ve Henry'i bire bir bırakacak şekilde topu çevirip kanatlardan adam eksilten bir oyun anlayışına sahip. Temel hücum felsefeleri bu. Top çok hızlı bir şekilde dönecek, bazen kanat değiştirecek ve öndeki Messi sağ bekle birebir kalacak. Zaten her maç 30 defa birebir kaldığını görüyoruz. 20'sinde geçse her maç 5-6 oluyor kafadan sırf Messi. Ama bizim Holosko onun onda biri kadar birebir kalmıyor. O da elbette topun dolaşma kalitesiyle alakalı. Şimdi gelelim Trabzon'a. Yattara da ligimizin Messi'si sonuçta. Alanzinho'yu bilmiyoruz ama o da Henry'si olursa vay rakiplerin haline. Yattara'yı bir çizgiye, Alanzinho'yu diğer çizgiye attığın zaman bu oyunculara oyun alanı vermek istemeyecek her takım sahayı enlemesine genişletmek zorunda kalacak. o genişleyen alanda 4 savunmacı savunma yapmaya yetmeyeceği için otomatik olarak sağ ve sol önde oynayan oyunculara da ekstra bir yük binecek. İşte bu nedenle, Yattara'nın sol kanat versiyonunu bulmak bence inanılmaz bir karardır. Sağ çizgiye ayağını dokunan Yattara ile sol çizgiye dokunan Alanzinho'nun yarattığı açıklığı Colman gibi Selçuk gibi değerlendirebilecek oyuncular da cabası. İşte yazının konusu tam da orası. İleri üçlünün bu güzelliğinden daha da fazlası Colman, Selçuk, Hüseyin üçlüsünde bulunabilir. Hep söylüyorum o üç oyuncunun birbirini tamamlayıcı nitelikte olması gerekir diye. Hüseyin düz bir ön libero. Ama sert, mücadeleci, inatçı Selçuk oyunun iki yönüne de katkı yapabilen ama bunu çok üst düzeyde yapmayan bir ortasaha oyuncusu Colman asli karakteri hücumcu olan ama savunmada gayretiyle ayakta durmaya çalışan bir profil. İşte bu üçü bir araya geldiğinde bir anlam ifade ediyor. Hüseyin-Hasan Üçüncü ikilisinden uzun vadede verim almak tam da bu nedenle mümkün değildi. Gelelim Beşiktaş'a. Hüseyin'in daha iyisi var bizde. Tomas Sivok Selçuk'un daha iyisi maalesef yok bizde. Selçuk'un Vestel'den sonraki dönemde geldiği noktaya bakın, Uğur İnceman'ınkine bakın. Buradan kulüp, teknik direktör gibi çok şey söyleyebilirim... Colman ve Delgado. Colman son Fenerbahçe maçında anormal mücadele etti. Geldiğinde topa ayağını sokmayan, koşarken rakibe çarpıp düşen yandan yemiş Delgado'ydu. Buradan da teknik direktör yorumu yapabilirim çok rahat. Netcede Ömer bu tip oyunlar her zaman sıkıntılı olmuştur. Trabzonspor ligin rakibine zorluk yaşatan takımlarından biri. 6 ayda nereye gittiler, biz nereye...

5 Yorum:

purplepurple dedi ki...

süper yazı. umarım bu yeni adam da iyi iş yapar. trabzon'u sevmem, taraftarını da sevmem. onların güçlü olmasını seviyorum işte. garip.

delgado dedi ki...

colman iyi futbolcu falan da, bazen çok saçma sapan işler yapabiliyor. mücadelesini ve agresifliğini takdir ediyorum, sırf bu yüzden bile kendisi delgado'dan falan çok daha sevdiğim bir oyuncudur. ama şu fener maçındaki bir-iki nokta pası dışında (özellikle 2.yarıda cale'ye gönderdiği müthiş top) hücumda etkisi sıfırın da altıydı. topu döndüreceği yerde 5 kişinin arasına daldı, pas tercihleri iyiydi belki ama yanlış paslar attı çoğu zaman. özellikle son dakikalarda trabzon kale önündeki karambolde top döndüğünde topu aşırarak isaac'e atsaydı trabzon maçı alır dönerdi evine. eğer colman birkaç maç daha böyle oynamaya devam eder ve kendine çeki düzen vermezse brüls'ün seneye ilk 11'deki yeri garanti.

Adsız dedi ki...

Defans ve kaleciden hiç bahsedilmemiş sanırım o bölgelerde hiç sıkıntı yok.

Unknown dedi ki...

Bir Trabzonspor taraftarı olarak beşiktaşı severim.. beşiktaşlıyı severim..

Trabzonspor bu kadar transfer yaptıktan sonra nasıl bu kadar çabuk iyi bir takım haline dönüştü?

Cevap; aslında ligin başlarında trabzonspor göze hiç hoş gelmeyen bir futbol oynuyordu, amma velakin maçların çoğundan galibiyetle ayrılıyordu. bunda ersun yanal'ın büyük etkisi var! lig başlamadan önce bu kadar transferin ligin ilk haftalarında takımı sendeleteceğini iyi biliyordu ve trabzonspor'u kondüsyon olarak bir yerlere çıkarmayı hedefledi ve başardı! dikkat edin ligin ilk haftalarında kötü futbol ve bol mücadele ile maçları kazanıyordu trabzon.

Şimdi ne değişti?

6 aylık bir süre geçti, bu süre hayatından her dalında olduğu gibi trabzonspor'da da taşları yerine oturttu. artık futbolcular birbirlerini daha iyi tanıyor ve kimin nereye topu atacağını ezbere biliyorlar.

Ersun Yanal takımlarında ki düşüş Trabzon'da da olur mu?

olabilir. eğer ersun hoca önceki takımlarda yaptığı hatayı tekrarlarsa neden olmasın? ersun hoca bu hataları eskiden taktiksel olarak yapmadı. bunu medya ve futbolcular yaptı. bu oyunlar trabzonspor'a işler mi dersenizde, bu biraz zor.

Alanzinho trabzonspor'a yararlı bir transfermidir?

kesinlikle evet... trabzonspor maçlarına dikkat edin. eğer yattara oyunda ise karşı takımın sol bek oyuncusu yerinden kıpırdayamıyor, çünkü çıktığı her pozisyonun dönüşünde kalesinde bir gol görebilir. bu yüzden teknik direktörler sol bekleri kendi yarı sahasına hapsediyor birde üstüne yetmezmiş gibi sol açık oyuncusu da hızlı gelişen pozisyonlarda bek e yardım etmek zorunda kalıyor. belki yattara pres yapmıyor ve defansif yönden zayıf bir futbolcu ama karşı tarafıda oynatmayan bir futbolcu. alanzinho'da yattara'nın kendine has özelliklerinden birkaçına sahipse trabzonspor yaşadı demektir. zira solun şuanda tüm yükünü alan cale biraz rahatlayacak ve gerçek performansına ulaşacaktır.

Trabzonspor'un eksik yönü neresidir?

hüseyin'in oynadığı her yer :o)

(umut bulut ve hüseyin)

Adsız dedi ki...

yazıdan dolayı tebrik ederim her deplasmana giderim yani yeterince fanatik bir trabzonsporluyum : ) olayı sadece ersun yanal ve yeni olusumuna baglamamak lazım bizim yapımızda zoru sevmek var alanzinho transferi icin tabiki bize katkısı olacak ama yeterki hakemde bize karsı olmasın tarafsız olsun..

Yorum Gönder

Ara