.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

23 Ocak 2009 Cuma

Matias Delgado - Perde 2

Ozru kabahatinden buyuk bu adamlarin gercekten. Hani konuyu kapatip gecistirseler daha cok saygi duyacagim. (Onemli yerler bold eylenmistir)

Kulüpten yapılan açıklamada, Delgado'nun, 4 milyon 875 bin Avroluk sözleşme fesih bedeli ile transfer edildiği, ancak sözleşme fesih bedeli ödenmediği için transfer ve imaj haklarının Beşiktaş Kulübü'ne geçmediği belirtilerek, ''Sezon başındaki performansı ile kulübümüzde kaptanlığa getirilen ve birçok kulübün transfer listesinde yer alan bu futbolcumuzu kaybetmemek ve kulübümüze kazandırmak için, Yıldız Holding ile görüşmeler yapılmış ve Delgado bütün hakları ile kulübümüze kazandırılmıştır. Her şeyde eleştirilecek hususlar arayan bir düşüncenin ürünü olan bu yazı sahipleri, eminiz ki Delgado'nun bedelsiz olarak başka bir kulübe gitmesi halinde, bu defa 'Böyle bir oyuncuyu Beşiktaş nasıl elinden kaçırır' diye eleştireceklerdi'' denildi.

2.El Araba
FIAT / TOFAŞ TEMPRA 1994 / 143.000 km FIAT / TOFAŞ TEMPRA - SX-A 10.500 TL

Transferin bedeli konusunda yapılan eleştirilerin de haksız ve maksatlı olduğu savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Üç yıl önce nakit olarak 5 milyon Avro transfer bedeli ödenen ve takımımızda 3. sezonunu oynamakta olan Delgado gibi bir futbolcu, bütün hakları ile kulübümüze kazandırılmıştır. Üstelik Kulübümüz, Delgado'nun imaj ve transfer hakkı anlaşması ile basketbol için aldığı sponsorluk bedelini 3 milyon Dolar artı KDV artırmıştır. Basketbol şubemiz için alınmış olan 3 milyon Dolar artı KDV gibi önemli bir bedel dikkate alınmadan yapılan yorumların gerçekleri yansıtmadığı aşikardır. Bu tarz, bilgi eksikliği veya sair nedenlerle yapılan haksız ve mesnetsiz eleştiriler, sponsorların Türk sporuna katkı sağlamalarını olumsuz yönde etkilemekte ve bu durum Türk sporuna ciddi zararlar vermektedir. Bu vesileyle, gerek Delgado'nun kulübümüze kazandırılması, gerekse kulübümüze ve Türk sporuna katkıları dolayısıyla Yıldız Holding'e teşekkür ederiz.''

1. Orjinal aciklamada "Yıldız Holding A.Ş’den sponsorluk sözleşmesinin uzatılması kapsamında alınan, vadeleri 2010-2013 tarihleri arasında değişen toplam 7.750.000 USD tutarlı Yıldız Holding A.Ş. senetleri devredilerek ödenmek suretiyle şirketimizce tümüyle devralınmıştır."" denilmisti. Ya Euro Dolar paritesi birkac gunde 0.629'dan 0.780'e cikti, ki yok oyle birsey, ya da sozlesmede bilinmeyen maddeler var ve birileri bizi fena yiyor.

1a. 3 yil once borsaya yapilan aciklama su: "''Şirketimiz, İsviçre futbol takımlarından FC Basel 1893 kulübünün profesyonel futbolcusu Matias Emilio Delgado ile 1.250.000 Avro garanti para ve 5.000 Avro maç başına olmak üzere 3 yıllık sözleşme imzalamıştır. Futbolcunun sözleşme fesih bedeli olarak FC Basel 1893 kulübüne ödenecek olan 4.875.000 Avro, Cola Turka sponsorluğunda karşılanmıştır''" Yani Cola Turka euro ile odedi, biz Cola Turka'ya dolar ile borclandik bu halde, ben bunu anliyorum. Belki mevzuat geregidir deyip gececegim burayi.

2. Matias Delgado'nun sozlesmesi 2011 yilina kadar uzatilmadi mi? Nereye bedelsiz gidiyor?

2a. Hadi bedelsiz gitmekten kasti Yildiz Holding'in gelen bir teklif sonrasi satmasi olsun. Yildiz Holding ile yapilmis sozlesmede, 5 milyon euro'dan fazla bir teklif halinde bu 5milyon+ rakam Besiktas'a birakilmayacak miydi? Sozlesmenin orijinali bu degil miydi? Simdi sizin odediginiz bedel ile (yaklasik 6 milyon euro) satis halinde ustune 1 milyon euro da zarar koymus olmuyor muyuz?

3. "Hem Delgado'nun sozlesmesini aldik, hem de basketbol subesine 3 milyon dolar kaynak yarattik." demek ne demektir? Delgado'yu Yildiz Holding'e birakip olasi transferinden uste para beklemek varken (ya da bedelsiz gondermek ki bu da yillik wage'lerinden kurtulmak demektir en kotu ihtimalde), 1 milyon euro varsayimsal zarara girip, ustune 6 milyon euro odeyip "Bakin basketbol subesine 3 milyon dolar aktardik" demek nasil bir anlayistir? 7.750.000 USD'lik senet odeyip "Ama karsiliginda 3 milyon dolar kazandik" demek nedir? Ki bu gelecekte odenecek bir para oldugu icin simdiki net degeri (Net Present Value) de dusuk.

3a. Basketbol subesinin marka degeri arttirilip, daha iyi bir sponsorluk anlasmasi kollanabilecekken, firsat maliyetini hice sayip "Bakin 3 milyon dolara 3 yil daha tum olasi teklifleri cope attik" demek ovunulesi birsey midir?

Hayir, cikip "Ya bizim oglanin matematigi kuvvetlidir diye ona sorduk, o da karaladi birseyler olur dedi ne bilelim" deseler daha az koyacak, ciddiyim.

Not: Delgado transfer edildigine menajeri Ceylan Caliskan "Delgado Türkiye'de 1 sene oynadıktan sonra 10 milyon Euro'ya satabilirsin." demisti. Peh.

7 Yorum:

7 milyon 750 bin dolara bonservisi alınan Delgado ve Cola Turka anlaşmasının Beşiktaş A.Ş'yi iflastan kurtardığı ortaya çıktı..

Beşiktaş yönetimi, geçtiğimiz günlerde borsaya gönderdiği yazıda Delgado'nun bonservisinin 7 milyon 750 bin dolara Cola Turka'dan alındığını, bu rakamın futbol takımı ana sponsorluk sözleşmesinin 3 yıl uzatılmasından gelen 12 milyon dolardan düşüldüğünü açıklamıştı. Ülker'in futbol ve basketbol takımlarıyla yaptığı toplam 15 milyon dolarlık anlaşmanın Beşiktaş A.Ş'yi iflastan kurtardığı ortaya çıktı. 40 milyon dolar sermayeyle kurulan şirketin 3'te 2 zarara geçmesi halinde iflas vermesi gerekiyordu. Ancak yönetimin bu hamleyle Delgado'nun değerini 7.75 milyon dolar gösterdiği, Ülker'den gelen parayı da kullanarak şirketin kağıt üzerinde iflas etmesini engellediği belirtildi.

valla bu konuda pek bilgim olmasa da forzabesiktastan okuduklarımdan anladığım kadarıyla, olay beşiktaşın halka açık şirket olmasından ötürü, dönen ve duran varlık karşılıkları için ince bir ayar yapılmış..açıkcası bu konularda kulübün halka açık olmasının bir takım sıkıntıları doğuyor bence. bu şeffaflığın kafa karışıklığından başka birşeye yaradığını düşünmüyorum.şimdi sonuçta bunlar biraz teknik mevzular ve bu konuda sadece mantık yürüterek birşeyler demek bence çok da adil değil.ayrıca zaten kulübün daha da borçlandırılması için demirörenin bir çaba içerisinde olduğunu düşünmüyorum, ne diyor olabilir ki kendi kendine, bir 50 milyon dolar borç verdim ama yetmez en az 100 milyon dolar olmalı..

Mesela bu, benim "bilmedigimiz ayrinti"dan kastim. Gayet olasi, lakin iflas vermek oyle "Battik hocam dukkani kapattik hayde" seklinde olmaz; once iflas erteleme basvurusunda bulunursun, sonra belirli asset'lerin koruma altina alinir ve satisa cikarilir vs. Turkiye'deki iflas kanununu detayli bilmiyorum gerci, ama ABD'de bir suru sirket iflas verip daha guclu bir sekilde cikiyorlar. (Chapter 11 denir; borclar rehabilite edilip sirket yeniden yapilanir. Delta bayagi battiydi mesela boyle)

Hani keske iflas etsek diyorum bir yerde.

Adsız dedi ki...

ya bu "fesih bedeli" nedir kardeşim. acaba transfer yaparken önce sözleşmeli futbolcunun kontratını tek taraflı feshetmesi için gereken meblağı mı ödeyip öyle mi alıyoruz, yoksa bizim bonservis bedeli dediğimiz şey beşiktaş a.ş.'nin imkb'ye bildirilerinde "fesih bedeli" olarak mı geçiyor. biri açıklık getirirse sevinirim.

Karsi tarafin sozlesmeyi feshetmesi icin odedigin bedel. Yani evet, bizim bonservis bedeli dedigimiz sey.

Bonservis fr. "Iyi servis" demek, bir insan bir isten ayrilirken "Iyi calistiydin sen, al sana iyi servis verdin belgesi" seklinde kullaniliyor. Aslinda ayni anlama geliyor, ama fesih illa ki iyi servis anlamina gelmiyor tabii.

Adsız dedi ki...

pek açıklık getiremedim kafamdaki soru işaretine.

şimdi, beşiktaş kulübü bir oyuncuya talip olurken, onu satın almak için sözleşmesindeki fesih bedeli neyse onu verip satın mı alıyor, yoksa pazarlıklarla vs. falan mı kapıyı açıyor. diyelim kontratı çok şişkin olan overrated bir oyuncu var, fesih bedeli de 10 milyon euro diyelim. o adama ihtiyacı olan normal bir kulübe "7 milyon euro'ya satalım size" denilse bile o kulüp satın almaz diyelim, o kadar da kaliteli bir adam değil yani. şimdi beşiktaş bu adamı almak isterken direk 10 milyon euro fesih bedelini ödeyip mi renklerine bağlıyor adamı!

"Sozlesme fesih bedeli" ile "sozlesmesindeki fesih bedeli" arasindaki fark onemli burada. Besiktas, bir futbolcunun bonservisine ne kadar para verirse o para "sozlesme fesih bedeli" oluyor. Pazarlik falan hersey var bu surecte.

Ama bir oyuncuyu, kuluple hic pazarlik yapmadan almak istersen "sozlesmesindeki fesih bedeli"ni odeyip (release clause fee) alabilirsin. Tabii bizim onu yapacak paramiz muhtemelen yillar boyu olmayacak.

Yorum Gönder

Ara