.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

25 Ocak 2009 Pazar

Cagdisi Futbol

Aceto blogunda Sivasspor'un oynadığı futbola "çağdışı futbol" demeyi uygun görmüş. Lakin anlamadığım nokta şu, Beşiktaş-Fenerbahçe-Galatasaray-Trabzonspor çağın futbolunu oynuyorlarsa Sivas çağdışı futbol oynayıp nasıl lider olabiliyor? Çağın futbolu, bulunulan zaman diliminde başarıya ulaşacak futbol stili değil midir? Bir futbol düşünün, çağdışı olarak nitelendirilsin ama hep başarılı olsun. Bu olsa olsa "komik" bir nitelendirme olur. Bugün gidin tüm teknik direktörlere sorun, "bir çağdışı taktik var ama çok başarılı olursunuz" desen hepsi o taktiği uygulamak isteyecektir. "Şimdiki zaman" denilen zaman aralığında başarılı olan her taktik, çağın taktiğidir. Yok defansa kapanıyormuş, yok top şişiriyormuş, yok göze hoş gelmiyormuş. Bunlar fasa fiso. 2 senedir tabelaya bakıyoruz. Durum hep aynı. O zaman sevsen de sevmesen de saygı duyacaksın. İşin daha komik yani koşan 10 oyuncusuyla Sivasspor çağdışı oluyor da, Lincoln'üyle, Kewell'ıyla, Alex'iyle Delgado-Yusuf'uyla 3 büyükler çağdışı olmuyorlar. Gülerler buna gülerler...

13 Yorum:

Benzer bir yaklasimi sozlukte de gormus, tasvip etmemistim. Metalist Kharkiv "cagdisi futbol" oynuyormus, basarisi tesadufiymis, 10 kisi kale onune diziliyorlarmis falan filan.

Yahu adamlar (Sivas ve Metalist) yetenek yerine kondisyona dayali, kendilerinden guclu takimlarla oynarken defansa agirlik verdikleri, ama yeri gelince yaldir yaldir atak yaptiklari bir oyun oynuyorlar.

Hayir "Sovyet ekolu" diye nostaljisi yapilan sey cok mu farkliydi?

Benim gozume hos geliyor kardesim, adamlar takir takir her yerde basiyorlar, "Vay mni skim" diyorum ben de.

Hayir madem o kadar kolaydi, herkes dizilsin defans yapsin o zaman? Bunun kolaya kacma degil de secilmis bir strateji oldugunu kabul etse insanlar bana yetecek.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

göze hoş gelmeyen futbol falan dense anlayacağım.
çağdışı dedikleri yunanistan avrupa şampiyonu oldu.

sen bir taktikle avrupa şampiyonu olabiliyorsan o taktiğin çağdışı olduğunu kimse iddia edemez. hatta tam tersine, diğer taktikler çağdışıymış ki o taktiği ekarte etmeyi başaramamışlar.

mantık bunu söylüyor. yoksa çağdışı ile çağa uygun olanın ayrımını nasıl yapacağız? günümüzde başarılı olan takımların taktiği budur o nedenle bu taktik çağın taktiğidir dersin geçer gidersin.

beşiktaş 3-5-2 yle şampiyon oluyor. sonra çağdışı deniyor. ulan şampiyon olabiiliyorsam nasıl çağdışı bu taktik. biri açıklasın.

amaç şampiyon olmak değil mi? :)

çok başarılı bir çağdışı taktik uygulaması olabilir mi? :) oksimoron'u cümle içinde kullanmış oluyorum ben de ilk kez...

Sen cagi geriden takip ediyorsan olur aslinda. Sanli Sarialioglu cagdas futbolun geregini cift forvet goruyor mesela. Omer Urundul'e gore "bloklar arasi uyum" cagdas futbolun geregi. (Eskiden total kaos hakimdi ya futbola..)

Cagdisi taktikle basari gelmesi hemen hemen a priori olarak hatali, semantik olarak sen haklisin zaten. Benim dedigim, hadi onu bir kenara koyalim, subjektif degerlendirmelerin objektif genel gecer kanunlar olarak sunulmasi beni sinir ediyor. "Goze hos gelmeyen futbol" dendiginde, senin "yoo benim hosuma gidiyor" deme sansin kalmiyor mesela. Bir takimin saldirip diger takimin kontratak yapmasindan zevk almam mazosistce mi yani?

Haa, mesela bir "Trabzon-Besiktas" maci gordu bu gozler, eyvah eyvah. Ama bir "Italya-Ispanya" maci da gordu. Skor ayni, ama skorun sebepleri o kadar farkli ki. Ama sorsan "gol pozisyonu olmadi, sikici mac."

Icim doluymus yahu benim de..

olayın bu kadar teknik yönden incelenmesi bence fazla. buradaki olay tamamen kaybetmeye tahammülsüz iki camianın maç sonundaki hezeyanıdır.aceto da onlardan biri en nihayetinde. sözlükte de belirtmiştim yine deyinmeden geçemiycem, aceto gibi modern sosa batırılmış vefakat lokaldeki emsallerinden farklı olmayan birisinin şu internet dünyasındaki tanımını en iyi açıklayacak kelime overrated dir heralde. galatasaray fenere yenilince, hakeme saran, beşiktaşı yenince lincolnler ardalar sabriler onlar birer efsaneydilere başlayan, sivas maçından sonra da rakibin oyununu çağdışı bulan bülent bey açık açık bizim gibi sitesinin rengini takımının rengi yapsın da, saman altından su yürütmesin.

Adsız dedi ki...

jessie adamın görüşlerini alıp kendi sitende tartışıyorsna bence sen de biraz kompleks var galiba. daha evvelden acetoya yorum yazıp ayar üstüne ayar almıştın. çok geldi kompleks yaptı galiba sende..

zaten şu aralar galatasaray nefretim de had safhada..dün de skibbe efendi çıkmış, eskişehir ve fener maçından sonra bu maçta da hakem bizi yaktı bıdı bıdı yapmış..es es maçında yaktı dediği hakem, barosun elle golünü verini hakem..fener maçında tartışmalı bir pozisyon dahi yok ama orda da başka bir cinlik giriyor devreye, ince ince kıydılar bizi..zaten bi maçta hiçbişey olmadıysa, direk ince ince kıydılar bizi diyin geçin kenara..ha bu arada bunları söyleyen skibbe,beşiktaş maçından sonra hakemin adil yönettiğini söyleyen skibbe. haldun bey de bizim maçtan sonra cüneyti çok başarılı bulmuştu. adnan başkan da devre arasında hakemlere sahip çıkmıştı...ha bu arada galatasarayın sivas maçında kural hatası yapıldığı iddiasıyla federasyona başvurduğunu da hatırlatayım...

Gürcan Ulusoy dedi ki...

ben sana ana avrat küfretsem sana ayar vermiş mi olacağım? terbiyesizlikle ayar vermek arasında bir fark vardır. yoksa da olmalıdır.

bizim işimiz kişilerle değil, fikirlerle. yazımın geneline bakarsan, şahsın genel çizgisinden öte savunduğu fikirle ilgili yorum yaptığımı görürsün.

Simdi birisinin sitesindeki gorusleri alip tartismak "kompleks" midir? Bunu mu tartisalim yani? Aceto da, Mehmet Demirkol gibi, Ugur Meleke gibi, Mert Aydin gibi dedigi ciddiye alinan, otorite gozuyle irdelenen adamlardir; ve dedikleri bu sitede tartisilacaktir da. Bunu kompleks diye isimlendirirsek isimiz istir.

"Kraldan cok kralcilik"a hep kostek tam kostek.

Adsız dedi ki...

fener 0-0.. bu hafta iyi oldu. takımda iş yok gerçi ama.. şöyle diyim bu sene anadoludan şampiyon çıktı çıktı. trabzon mu sivas mı bilmem. ama bu sene de olmazlarsa bir daha olamazlar. 3 büyüklerin üçüde rezalet..

Adsız dedi ki...

aceto nun nesini tartışıyosunuz anklamadım. blogun %90 ı magazin başka birşey değil. beckham şurda sürttü kaka burda kuru fasulye yedi. messi diskoya gitti. yanlış mı söylüyorum. tartışmaya gerek bile yok bence jessie ve diğer arkadaşlar... çok daha kaliteli bloglar yorum yapanlar var.

delgado dedi ki...

aceto'nun bu "çağdışı" yorumunu anlamsız buldum, hatta yazısına yorum yaptım doğru bulmadığımı söyledim görüşünü. ama şu gerçek ki adam yazıyor futbolu. 2 seneden beri öpüp alnıma koyabileceğim en az 10 ibret verici yazısı olmuştur. ayrıca, blogu da "%90ı magazin" denilerek aşağılanacak bir blog değildir, hadi aşağıladın diyelim öyle aşağılayamazsın güzel kardeşim.

bu arada şu adsızların da kim olduğunu bi görsek. güzel olacak ama.

Adsız dedi ki...

@delgado

yüzde doksanı magazin demek aşağılamak mı oluyo sana göre magazin aşağı birşey galiba. futbol magazinide bir sektör sonuçta. meraklısı var.

delgado dedi ki...

açıkçası üslubundan ve kelimeleri kullanışından "aşağılama" amacı güttüğünü düşündüm. eğer böyle değilse, affola, ben yanlış anlamışım.

Yorum Gönder

Ara