.

.

.
Ekşi Beşiktaş. Blogger tarafından desteklenmektedir.

.

.

2 Ekim 2008 Perşembe

Sistem Öldürmez Duvarlar Öldürür


Gerets gelir, orta sahası kalabalık bir Galatasaray yaratmaya çalışır, olmaz derler. Türkiye'de böyle oynanmaz. Türkiye'nin sistemine uyacaksın denir. Sonra da bir bakarız saçma sapan bir takıma elenir Galatasaray. Zico gelir, içeride dışarıda her maç aynı sistemle oynar. Sistemi Avrupada zor çözülür ama Türkiye'de kimsenin hoşuna gitmez. Çünkü koca Fenerbahçe tek forvet oynamaz der hazretleri. Halbuki o sistemle Fenerbahçe Avrupada hiç görmediği yerlere gelmiştir. Ertuğrul Sağlam yeni sezona 4-2-3-1 sistemi ile başlar. Hem Beşiktaşa hem modern futbola uygun bir sistemdir bu ama hazretleri yine beğenmez, koskoca Beşiktaş bu sistemle oynamaz der.

Evet koskoca Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe. Bunlar küçük ligimizin büyük takımları. Küçük ligimizde şampiyon olmak için saçmasapan taktiklerle, 2-4-4 gibi sistemlerle oynayabilirler ama bu sistemlerle istikrarlı bir başarı yakalanamaz. Şu takıma karşı şu taktikle, bu takıma karşı bu taktikle oynayarak bir sistem oturtmanız mümkün değildir. Ne yani, bütün sene çok forvetle karambolden gol atmaya alışmış bir takım, ciddi maç olunca organize ataklar mı yapmaya başlayacak. Tabi ki hayır. Herkes bunu biliyor ama kimsenin umrunda değil, amaç küçük ligin büyük takımlarına büyük gazlar vermek. Sonra da o verilen gazlar ölçüsünde yerden yere vurmak.

Sorun Ertuğrul Sağlam'ın, Gerets'in, Zico'nun, Tigana'nın, Skibbe'nin oynatmaya çalıştığı sistemlerde değil. Sorun bu sistemleri kimlerle yapmaya çalıştığında. Yeteri kadar zaman tanırsanız elbet başarı kaçınılmaz ama ne sisteme ne teknik direktörlere sabır tanınabilecek bir ortam var bu ülkede.

Ara